Del:

Årsmøde: Maritim industri skal være forandringsparat

Danske Maritime havde inviteret professor Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsberg Group og Carlsbergfondet, til at være hovedtaler på årsmødet den 20. april 2016, som blev holdt hos MAN Diesel & Turbo i København.

Flemming Besenbacher talte også om den fjerde industrielle revolution på World Economic Forum i Davos tidligere på året.

“Vi befinder os netop nu midt i et socialt, økonomisk og teknologisk paradigmeskift. Et kapløb, som radikalt vil ændre samfundet og måden at drive virksomheder på i fremtiden,” skrev Flemming Besenbacher efterfølgende i en aviskronik.

Samme budskab blev leveret på årsmødet i et tour-de-force om betydningen af den tekniske udvikling, den stigende befolkningsvækst, og den hast, forandringerne sker med.

”Det, som holder mig vågen om natten, er hvem og hvad skal vi leve af i fremtiden,” indledte han.

”Lad mig understrege, at det vigtigste af alt i den fjerde teknologiske revolution er, at vi er forandringsparate. Hvis vi er det, har Danmark fantastiske muligheder,”
konkluderede han allersidst.

Usikkerhed er det eneste sikre

Inden da havde han tegnet et billede af en verden i forandring med de trusler og den usikkerhed, der venter os.

Han satte seks punkter op, som vi kan holde foran os som rettesnore:

  1. Usikkerhed er det ny normale
  2. Kompleksiteten øger
  3. Markedet er globalt
  4. Alting er forbundet
  5. Forandringshastigheden øges
  6. Ressourcer er en knaphed

Og hvad betyder det helt aktuelt for Danmark og den maritime industri?

”Industrien i Danmark klarer sig godt, men vækstraterne er for lave”, lød det.

Danmark skal være produktionsland

Danmark uddanner for mange akademikere, der ikke er jobparate. Og fremtidens udfordringer kræver i endnu højere grad veluddannet arbejdskraft, mente professoren.

”Danmark har brug for at være et produktionsland. Men hvis de unge rykker ud af landet, og virksomhederne sender forskning ud af landet, så forsvinder produktionen også,” sagde Flemming Besenbacher.

Mikrosensorer sladrer om alt – hele tiden

Men hvad indebærer den fjerde teknologiske revolution konkret for den maritime industri?

Flemming Besenbacher satte som svar fokus på trådløst forbundne mikrosensorer, der er så små og så billige, at de kan være i næsten hvad som helst. Og som sender real-time informationer.

”Som eksempel kan måle urenheder i olie på skibe, inden olien sendes ind i motoren eller pumpes om bord på skibet. Hele flåder kan fjernovervåges fra en enkelt computer, og hvis der opstår en fare eller en usikkerhed, kan den, som overvåger, jo blot ringe til kaptajnen på skibet og sige, at der er det og det problem, og at det er en god ide at tanke et andet sted fra,” sagde han.