Del:

Debat: Trusler giver næppe flere praktikpladser

 

 

 

 

 

Af Jenny N. Braat, adm. direktør, Danske Maritime

“Sikken en omgang fordømmende brok fra Politikens side på lederpladsen 5.7. Interesseorganisationer og virksomheder bliver kaldt hyklere. Der henvises til, at erhvervslivet råber på flere dygtige folk, men ikke vil tage lærlinge. Nu skal politikerne skrue bissen på, mener Politiken.

Sikken noget pladder! Den opdragelsesmetode er for mange årtier siden gået af mode. Det burde Politiken om nogen vide. Flere regler og trusler er slet, slet ikke vejen frem. Tværtimod!

Ligesom i børneopdragelse må der være en grundforståelse for, at virksomhederne ikke er idioter. At de godt vil og kan indse, at de skal tage lærlinge. Og at de faktisk erkender, at de selv skal tage ansvar for fremtiden. Men der skal tænkes nyt og kreativt. Derfor har vi netop søsat et ambitiøst projekt, som handler om på 2 år at skaffe hele 200 nye praktikpladser i den maritime industri.

Vi har haft vores første maritime lærlingekoordinator i sving i en måned, og der er flere koordinatorer på trapperne.

De maritime lærlingekoordinatorer er blandt andet en del af projektet ’Fremtidens maritime håndværker’, der er støttet af EU’s Socialfond og Vækstforum Hovedstaden. Derudover har Den Danske Maritime Fond bakket op, og i Nordjylland har en række maritime virksomheder selv finansieret en lærlingekoordinator.

Efter at vores nye lærlingekoordinator havde haft de første samtaler med virksomhederne, viste det sig, at de var superpositive. Selvfølgelig vil de oprette praktikpladser og hyre lærlinge, siger de. Flere har også prøvet på forskellige måder i årevis. Men de hungrer efter nogen, der vil hjælpe dem. Og det skal være helt lavpraktisk: med at lave møder, med at lave samarbejdsaftaler om deleordninger med andre virksomheder. De beder simpelthen om hjælp til at få lærlingeordninger til at fungere i praksis.

Så det er naturligvis ikke udtryk for hykleri, når der ikke er flere praktikpladser. Og der er bestemt ikke brug for flere regler, snarere tværtimod, da de blot vil komplicere ansættelserne af lærlinge yderligere.

Næh, der er som i mange andre af livets sammenhænge brug for en ordentlig og seriøs tilgang og snak mellem parterne om, hvad man kan gøre – og hjælp til at få det til at fungere. Helt lavpraktisk.”

Læs Politikens leder fra 5. juli 2016 ‘Giv erhvervslivet pligt til at oprette praktikpladser’ (kræver abonnement)