Del:

DMD: Maritim industri viser grønne løsninger til skibsfarten

Den ellers så blå danske maritime industri viser sig fra sin absolut grønneste side under Danish Maritime Days i den kommende uge. Både de danske udstyrs- og komponentleverandører og værfter har fokus på sikkerhed og klima-, miljø- og energivenlig skibsfart, når de møder rederier, værfter, journalister, embedsmænd, analytikere, organisationer og politikere fra hele verden under den maritime uge fra 6.-10. oktober 2014.

Ud over de mere end 100 maritime virksomheder, som udstiller på messen Danish Maritime Fair i Bella Center, har det omfattende ugeprogram en række seminar og events, som særligt fokuser på grønne og energieffektive løsninger til skibsfarten.

Renere og mere effektiv skibsfart

Om mandagen (6. oktober) er der et heldags arrangement med titlen ”Cleaner and more energy efficient shipping”. Her sætter en række topfolk fra hele verden lup på, hvordan industrien bedst kan møde de øgede krav om mindre forurening, både til gavn for klimaet og sundheden hos mennesker.

Konferencen har særligt fokus på fire emner:

  • Den globale opvarmning og den skadelige luftforurening fra skibsfarten
  • Nuværende og kommende regulering af skibsfartens udledninger
  • Teknologiske løsninger, der nedsætter luftforureningen fra skibe
  • Energieffektivitet og alternative brændstoffer, der nedsætter udledning

Blandt talerne er repræsentanter fra den danske regering, den internationale maritime organisation IMO samt danske myndigheder, universiteter og organisationer. Desuden er der talere fra udstyrsleverandørerne MAN Diesel & Turbo, Alfa Laval Aalborg og Wärtsilä Danmark og fra rederierne A.P. Møller Mærsk, DFDS og D/S Norden.

International pressetur til Nordjylland

Virksomhederne Alfa Laval Aalborg og MAN Diesel & Turbo er også i fokus, når en gruppe internationale journalister om tirsdagen (7. oktober) er på heldagsbesøg i Nordjylland, hvor der er særligt fokus på grønne teknologier.

Hos Alfa Laval Aalborg får verdenspressen lejlighed til at se virksomhedens helt nye test- og træningscenter, og hos MAN Diesel & Turbo i Frederikshavn oplever de en test af en nyudviklet ”scrubber”, der renser udstødningsrøg.

Journalisterne indleder dagen med at gå ombord i tre flådefartøjer; et støtteskib i Absalon-klassen, et offshore inspektionsskib i Thetis-klassen og et patruljeringsfartøj i Diana-klassen, som har installeret NOx-nedsættende teknologi.

Internationalt pressemøde om grønne teknologier

Også i København bliver journalister fra hele verden bænket og præsenteret for et udpluk af danske virksomheder, der udvikler grønne teknologier til skibsfarten. Det foregår om onsdagen (8. oktober) hos organisationen State of Green. De fem udvalgte virksomheder, som præsenterer løsninger, er:

  1. Haldor Topsøe præsenterer det nyeste i deres SCR DeNOx-teknologi
  2. Hempel fortæller om malinger og services, der sænker brændstofforbrug
  3. BAWAT viser, hvordan deres teknologi renser ballastvand i en tank
  4. OMT (Odense Maritime Technology) om design af energieffektive skibe
  5. Emerson Process Management præsenterer deres system til overvågning af tanke

Flere danske virksomheder og organsiationer vil i ugens løb holde egne pressemøder for journalister.

”Det er oplagt for industrien at benytte chancen for at vise sine nyheder frem for pressen, og vi har mærket en god forhåndsinteresse fra journalister rundt om i verden. Det er ikke så underligt med tanke på, at der på næsten alle skibe, der lige nu sejler på verdenshavene, har højteknologiske løsninger, som er leveret af danske maritime virksomheder,” siger adm. direktør Jenny N. Braat, Danske Maritime, som er medarrangører af Danish Maritime Days og Danish Maritime Fair.

Grønne udfordringer i den blå verden for First Movers

Kan det overhovedet betale sig for virksomheder, der udvikler nye teknologier, at satse på det fremstormende energi-, klima- og miljøområde, når den internationale lovgivning halter bagefter?

Det er blandt de centrale spørgsmål, som kommer til debat, når repræsentanter for den danske regering, rederier og maritime leverandører mødes til konference torsdag 9. oktober kl.16.30 med titlen: ”First movers in safety, green solutions and technologies. Possibilities and challenges”.

Fokus i drøftelserne vil være, hvordan grønne løsninger kan blive implementeret. Der bliver talt om de praktiske, økonomiske og regulative udfordringer, både for leverandørerne og for de virksomheder, der er først til at tager nye løsninger i brug.

Ordstyrer på seminaret er Jenny N. Braat, som siger:

”Den maritime industri reguleres typisk gennem den internationale maritime organisation IMO. Desværre har IMO gennem det seneste år udskudt nogle ikrafttrædelsesdatoer for nye teknologier og derigennem medvirket til at skabe usikkerhed omkring fremtiden. Samtidig oplever man at håndhævelsen af eksisterende lovgivning enten er meget mangelfuld eller fuldstændig mangler. Hvis vi ønsker en innovativ industri skal der også være gode globale rammebetingelser for innovative maritime virksomheder.”

Danske løsninger vises på www.retro-fitting.com

Danske retrofitting-løsninger og -teknologier er samlet på portalen www.retro-fitting.com. Her kan deltagere i Danish Maritime Days og Danish Maritime Fair orientere sig blandt danske leverandører af løsninger, hvor rederier og værfter kan opgradere deres eksisterende skibe med nye sikkerheds, energi-, klima- og miljøteknologier.

Portalen giver et enkelt og unikt overblik over det brede udbud af løsninger, den danske maritime industri tilbyder.

Portalen, som blev udviklet forrige år i tæt samarbejde mellem Danske Maritime, Danske Maritimes medlemsvirksomheder og en række rederier med støtte fra Den Danske Maritime Fond, bliver løbende ajourført med nye retrofitting-løsninger.

Se det fulde program for Danish Maritime Days her

Se alle udstillere på Danish Maritime Fair her