Del:

Finanslov: Maritim montørordning vil skabe flere hundrede nye jobs

Pressemeddelelse 5. oktober 2015:

Danske virksomheder taber kontrakter, arbejdspladser og innovation, fordi de mangler en montørordning i stil med den, de sejlende søfolk har. En ordning blot for montører, der rejser ud på skibe og servicerer et produkt, kan skabe over 700 jobs og øge omsætningen med en halv milliard kroner.

Brancheorganisationen Danske Maritime er klar med et forslag til en ny maritim montørordning. Ordingen vil gøre det muligt for maritime virksomheder at konkurrere med montører, der arbejder fra virksomheder i andre lande. Forslaget betyder, at montører kan hjemtage viden om produkterne, mens de er i brug på sejlende skibe, og dermed fremme og fastholde innovation i virksomhederne.

”Vi beder blot om vilkår i stil med dem, som de sejlende søfolk har. Det vil give virksomheder i den danske maritime industri mulighed for at hyre i stedet for at fyre. Det håber vi på, at folketingets partier kan se fornuften i, når finansloven for 2016 nu skal forhandles på plads,” siger Jenny N. Braat, Danske Maritime.

En ny analyse blandt Danske Maritimes medlemmer, der ligger til grund for forslaget, viser, at en maritim montørordning inden for et år vil betyde op mod 350 nye fuldtidsansatte montører blandt medlemsvirksomheder samt et halvt hundrede afledte jobs i virksomhederne, som samlet vil opnå en øget omsætning på 245 millioner kroner.

”Omsætter vi det til runde tal for hele den maritime industri i Danmark, betyder det over 700 nye jobs og en meromsætning på omkring en halv milliard kroner,” siger Jenny N. Braat.

En montørordning har i en årrække været et ønske fra den maritime industri, og flere forslag er fremlagt for skiftende regeringer. Det ny forslag er dog væsentligt anderledes end det, der blev lagt frem i 2012.

”Det er afgørende, at den ny ordning kun omfatter maritime montører, der bliver sendt ud fra Danmark til sejlende skibe. Forslaget omfatter ikke som tidligere arbejder, der foregår på udenlandske værfter. Vi sigter nu kun på det arbejde, der foregår til søs,” siger Jenny N. Braat.

Hvis ikke folketinget vedtager en maritim montørordning, vil det koste både tabte kontrakter og arbejdspladser samt manglende innovation i en maritim industri, der internationalt står foran et vækstboom med nye skibe og opgraderinger. Der viser eksempler fra maritime virksomheder og deres afdelinger:

”I 2013 måtte vi afskedige 40 af vores montører i Frederikshavn og Holeby, fordi vi manglede denne ordning, og vi forudser at miste yderligere jobs blandt de tilbageværende 70 montører og superintendents”, siger vice president Poul Knudsgaard, MAN Diesel & Turbo.

”Vi tabte en stor kontrakt, der kunne have beskæftiget 50 mand, fordi vi manglede en montørordning, der kunne have sænket tilbuddet med de nødvendige sidste 15 procent,” siger technical director Peter Nørgård, Vestergaard Marine Service, der beskæftiger 150 ansatte i Frederikshavn.

”Med en maritim montørordning vil vi kunne holde tilbudsomkostningerne nede på et minimum og forblive i det attraktive omkostningsniveau for vore kunder, ” siger senior vice president Henrik Pander, PureteQ i Svendborg, der har udviklet en ny såkaldt scrubber, der renser skibes udstødningsrøg for svovl.

Analysen blandt Danske Maritimes medlemmer viste, at der ved årsskiftet var 1.671 havde såkaldte maritime montører, hvilket omregnet til hele den danske maritime industri giver godt 3.000 maritime montører.

Dansk Metal har medvirket i beregningerne, der ligger til grund for forslaget.

Kontakter: Jenny N. Braat, adm. direktør, 24 82 26 65,  jnb@danskemaritime.dk Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. , Kim Marquart, kommunikationsrådgiver, 40 87 78 69,  kim@danskemaritime.dk