Del:

Forsvarsministeren vil se på EU-udbud

DR Nordjylland og TV2 Nord kunne tirsdag bringe den glædelige nyhed for den danske maritime industri, at Forsvarsministeriet skriftligt havde meddelt dem, at: “Der er i forhold til udbud af forsvarets skibsvedligeholdelse foreløbig gennemført en såkaldt prækvalifikation af værfter. Sagen vil – inden prækvalifikationen endeligt afsluttes og et egentligt udbud iværksættes – blive drøftet igen i forligskredsen efter sommerferien.”

Denne udmelding betyder, at der er mulighed for at få dæmmet op for, at indtægter, arbejdspladser og dansk specialviden tabes til udlandet ved at reparations- og vedligeholdelsesarbejde på danske flåde- og måske fremover også marinehjemmeværnsfartøjer sendes i EU-udbud. Dette har været tæt på at ske til trods for en undtagelse i Romtraktaten, der netop holder denne slags arbejder på bl.a. disse fartøjstyper fri af EU-udbud.

Politikerne Bjarne Laustsen (S) og Preben Bang Henriksen (V), valgt i det nordjyske, har begge været meget aktivt med til at rejse opmærksomhed omkring problematikken i at sende disse reparations- og vedligeholdelsesarbejder i EU-udbud.

Adm. direktør i Danske Maritime, Jenny N. Braat: “Vi ser naturligvis positivt på Forsvarministeriets udmelding, men mest af alt ser vi frem til, at den bliver fulgt op af reel handling, når forligskredsen samles efter sommerferien. Et af den danske maritime industris stærkeste kort, er vores høje kompetenceniveau, så potentielt at sende dansk specialviden og arbejdspladser ud af landet, når man faktisk kan undgå det med loven i hånden, giver ingen mening.”

Citatkilder: DR Nordjylland og TV2 Nord

Læs mere om samme nyhed hos Shippingwatch og Maritime Danmark