Del:

Ny generation af SWATH-fartøjer

A/S Hvide Sande Skibs- & Baadebyggeri (HSSB) har udviklet en ny generation af SWATH-fartøj til brug ved transport af op til 12 serviceteknikere og reservedele til offshore havvindmølleparker.

Fartøjet er en 24 meter high-speed katamaran, fremstillet i glasfiber, med mulighed for semi SWATH-mode. Det gør fartøjet nedsænkbart ved anløb af havvindmøller for overførsel af mandskab, hvilket minimerer bevægelser ved anløb. Der i designet af fartøjet er taget højde for nem adkomst til komponenter og installationer.

Skrogets form sikrer en højere gennemsnitsfart og medfører et minimum af slamming, hvilket øger komfortniveauet for serviceteknikerne ombord. Fartøjet er designet til at kunne operere i op til 2,5 meter signifikant bølgehøjde.

Udover et design som et traditionelt servicefartøj, kan SWATH-fartøjet også leveres med kamre til 10 teknikere samt til besætningen, så fartøjet kan blive i havvindmølleparken i en længere periode.

SWATH-fartøjet indgår i det øvrige produktprogram af offshorewind-fartøjer hos HSSB, der omfatter fartøjer i størrelserne 11 til 55 meter, og består af servicefartøjer og hotelfartøjer samt tilhørende daughtercrafts.

HSSB har tidligere leveret en række servicefartøjer, herunder bl.a. tre styk 25 meter fartøjer til Anholt Havmøllepark, et styk på 32 meter til Horns Rev II m.fl. samt til engelske og hollandske havmølleparker.

De nye fartøjer har en længde 24,5 meter, bredde 10,5 meter og en dybgang på 5,05 meter. Skibene kan medtage 12 personer og drives frem af en motor på 1030 kW ved 1.800 omdrejninger pr. minut.

 

Kilde: A/S Hvide Sande Skibs- & Baadebyggeri (HSSB) og Maritime Danmark