Nyt fra Danske Maritime – december 2015

Endnu et maritimt år med vækst

Af Jenny N. Braat, adm. direktør, Danske Maritime 

2015 var året, hvor danskerne gik til valg og fik en ny regering. Senere på året sagde danskerne med klar røst nej tak til en afskaffelse af retsforbeholdet. De trodsede broderparten af Christiansborg og mange danske organisationer. Det er ægte demokrati, hvor folkets stemme bliver hørt og respekteret. Lige meget om man var til et ja eller nej, må man være stolt af, at det er demokratiets stemme, som bestemmer.
Læs mere

2016 tegner lyst for den maritime industri
Den aktuelle krise i skibsfarten rammer ikke den maritime industri, der arbejder med meget andet end nybygninger. Retrofit, opgraderinger og service vil fylde ordrebøgerne hos de maritime industrivirksomheder i 2016, mener Danske Maritime.

De maritime industrivirksomheder kan godt mærke, at rederne, som er deres kunder, er udfordret for tiden, og de kan mærke, at der har været en nedgang i nybygningsordrerne. Prognoserne viser ifølge Danske Maritime, at det er ved at vende nu og vil komme op på et rimeligt fornuftigt niveau i anden halvdel af 2016 og i 2017. Det skriver bladet Maritime Danmark i decemberudgaven.
Læs mere

Vil 3D-print omkalfatre søfart og den maritime industri?
Eksperterne er uenige, om 3D-print betyder voldsomme forandringer i den maritime industri og søfarten. Et seminar den 17. december 2015 afdækker, hvad der er op og ned på teknologien, anvendelsesmuligheder og perspektiver, for den maritime industri og det globale samfund.

Hvordan skal vi som industri forholde os til 3D-print? Det spørgsmål ønsker mange svar på, og det ønske kan de få opfyldt en uge før juleaften. Den 17. december afholdes et seminar om ’3D-print i den maritime industri – nu og i fremtiden’. Seminaret foregår i Lyngby og er arrangeret af Danske Maritime, FORCE Technology og DTU i samarbejde med TINV (Transportens Innovationsnetværk).
Læs mere

Rapport: Maritim industri øger salg og værdi og fastholder antal ansatte
Den maritime industri med værfter samt udstyrs- og serviceleverandører er fortsat den største branche i Det Blå Danmark, viser analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd for Søfartsstyrelsen. Da en af landets største maritime arbejdspladser ikke længere er med i statistikken, er konklusionen, at antallet af ansatte er uændret i den maritime industri, og at produktion og værdi steg for samfundet med flere milliarder kroner.

Med 40.907 beskæftigede er den maritime industri med værfter samt udstyrs- og serviceleverandører fortsat den ubetinget største sektor i det Blå Danmark, der i alt beskæftiger 101.855 ansatte. Det viser de nye opdaterede og officielle tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der er udarbejdet for Søfartsstyrelsen.
Læs mere

Minister: Vi skal drøfte maritim montørordning i 2016
På konferencen “Vækst i vandkanten” lovede erhvervs- og vækstministeren, at den maritime montørordning kommer på den politiske dagsorden næste år i en ny vækstplan for Det Blå Danmark.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) gav på Christiansborg-konferencen “Vækst i vandkanten” den 26. november 2015 en klar melding om, at han vil drøfte de politiske rammevilkår for den maritime industri og resten af Det Blå Danmark i starten af 2016.
“Du kan være tryg ved, at spørgsmålet om en montørordning vil blive drøftet, når vi skal se på de grundlæggende rammevilkår til næste år. I en god politisk diskussion vil skat optræde, det kommer vi ikke udenom. Men du får mig ikke til at sige, hvad vi vil gøre, før vi har set, hvad arbejdet med den kommende vækstplan munder ud i,” sagde ministeren som svar på et spørgsmål fra salen om, hvad han konkret vil gøre for den maritime industri, herunder en maritim montørordning.
Læs mere

Montørordning stjal den politiske debat – se tv-indslag på TV2
Den afsluttende debat mellem et panel af fire folketingspolitikere på Christiansborg-konferencen havde den savnede maritime montørordning som centralt emne. Se flere nyhedsindslag på TV2.

Som afslutning på Christiansborg-konferencen den 26. november 2015 med titlen ”Vækst i vandkanten” var fire folketingspolitikere sat i scene for at drøfte det kommende politiske arbejde om Det Blå Danmark. Politikerne var Torsten Schack Pedersen (V), Bjarne Laustsen (S), Brian Mikkelsen (KF) og Hans Kristian Skibby (DF).
Debattens centrale emne blev den maritime montørordning, som Danske Maritime i flere omgange har forsøgt at få indført, senest i forbindelse med finansloven for 2016, som netop er vedtaget – men hidtil uden held.
Læs mere

Danish Maritime Forum rapport: Frontløberne bør tage føringen
Rapport fra Danish Maritime Forum indeholder nye idéer til at løse fem af de vigtigste udfordringer, som den globale maritime branche står over for. I 2016 vil Danish Maritime Days finde sted i uge 43, fra 24.- 28. oktober.

Branchens frontløbere bør tage en proaktiv føring på nogle af de vigtigste udfordringer, som branchen står over for. Det synes at være den generelle holdning, da mere end 200 topledere, ministre og andre indflydelsesrige beslutningstagere og meningsdannere fra hele den globale maritime branche for nyligt var samlet i København til det andet Danish Maritime Forum.
Læs mere