Del:

Nyt fra Danske Maritime – februar 2015

Leder: Lav en vækstpakke, der batter for maritime arbejdspladser
Af Jenny N. Braat, adm. direktør, Danske Maritime
Den ventede vækstpakke for erhvervslivet, som regeringen barsler med, bør reelt sætte danske arbejdspladser i højsædet.
Den maritime industri tegner sig for 42 procent af samtlige arbejdspladser og omtrent 30 procent af bruttoværditilvæksten i Det Blå Danmark, viser de seneste opgjorte tal.
Danske Maritime har fire enkle forslag, som alle vil bidrage med reelle arbejdspladser i Danmark og samtidig medvirke til at styrke dansk eksport til fordel for hele samfundet.
Læs mere

IMO-enighed om definition af industrielt personale på offshoreskibe
På et møde i sidste uge i den internationale maritime organisation (IMO) blev landene enige om definitionen på personer, der hverken er passagerer eller besætningsmedlemmer, men som er personale, der skal transporteres til og fra f.eks. vindmølleparker. Det vil hjælpe danske skibsværfter, der bygger specialskibe til mere end 12 personer ud over besætningen.

Der er snarlig udsigt til ensartede regler for skibsværfter, der bygger specialskibe med plads til mere end 12 personer ud over besætningen, som skal transportere servicepersonale til f.eks. havvindmøller.
Læs mere

Opbakning til at fortsætte skandinavisk maritimt samarbejde
Danske Maritime fik tidligere på måneden besøg af norske Maritim Bransjeforening, og fik der opbakning til at fortsætte samarbejdet i NOVImaritim. Svenskerne har tidligere sagt ok, så nu vil Danske Maritime søge EU om midler til at fortsætte.
Vejen er nu banet for, at Nordisk Virtuel Maritim Industriklynge, NOVImaritim, kan fortsætte. Efter tilsagnet fra den norske maritime brancheorganisation er der nu opbakning fra alle tre skandinaviske lande til at fortsætte samarbejdet.
NOVImaritim blev påbegyndt for at danne et tæt nordisk maritimt samarbejde mellem Danmark, Norge og Sverige. De tre organisationer bag projektet er Norsk Industri ved Maritim Bransjeforening, Svenskt Marintekniskt Forum og Danske Maritime, og sekretariatet for NOVImaritim varetages af Danske Maritime.
Læs mere

Vækstplan for Det Blå Danmark i Folketinget
I tirsdags den 24. februar var der forespørgselsdebat i Folketinget om regeringens vækstplan for Det Blå Danmark. Anledningen var et spørgsmål fra Dansk Folkeparti om, hvor langt regeringen er nået i planen fra 2012. Der blev blandt andet stillet forslag om analyse af maritim montørordning og finansiering.
Spørgsmålet fra folketingsmedlemmerne Hans Kristian Skibby (DF) og Dennis Flydtkjær (DF) til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen lød:
Vil ministeren redegøre for regeringens aktuelle planer for udvikling af Det Blå Danmark, herunder hvor langt man er nået med at implementere initiativerne i regeringens ’Vækstplan for Det Blå Danmark’?
Læs mere

Medlemsnyt

DESMI og Bawat får godkendt ballastvandsystemer i USA
Den forløbne måned bød på godt nyt fra to af Danske Maritimes medlemsvirksomheder, der begge fremstiller systemer til at rense ballastvand. Både DESMI Ocean Guard og Bawat fik en eftertragtet godkendelse af deres systemer fra U.S. Coastguard.

Læs pressemeddelelsen fra DESMI Ocean Guard her

Læs pressemeddelelsen fra Bawat her

Februar bød også på en mindre god nyhed for producenterne af ballastvand. Den internationale sammenslutning af containerrederier, World Shipping Council, er bekymret for, hvordan reglerne for ballastvand bliver indført rundt om i verden. Containerrederierne opfordrer den internationale maritime organisation (IMO) til at gennemgå de kommende regler for ballastvand for, om konventionen hænger sammen nationalt og internationalt.
Læs mere i ShippingWatch
Hempel opkøber i Sydafrika og USA
Den danske malingproducent Hempel fortsætter sin internationale ekspansion og opkøber sydafrikanske TCMC nær Johannesburg. Hempel er også i færd med at købe det amerikanske selskab Jones-Blair Company. Med det regner Hempel med at få en betydelig ekspansion i Nordamerika.

Opkøbene er et led i Hempels vækststrategi ’One Hempel – One Ambition’ om at være blandt verdens ti største.
“Jones-Blair er et selskab, vi har fulgt i flere år, og vi har nu endelig fået chancen for at købe det. Jones-Blair har bevist, at det er en af de bedste malingsproducenter i regionen. Det har en unik markedsposition, god teknologisk viden og mange års erfaring,” siger Hempels CEO Pierre-Yves Jullien i en pressemeddelelse.
Jones-Blair Company har hovedsæde i Dallas, Texas, og er hovedsageligt fokuseret på to markeder olie og gas samt konstruktion, især på vandtætte produkter gennem mærket Neogard.
Fabrikken i Sydafrika er den fjerde af nye åbninger. De øvrige ligger i Indien, USA og Saudi-Arabien. De nye erhvervelser bringer specielprodukter, teknologi- og fremstillingsekspertise til Hempel og forstærker dermed Hempels produktportefølje, fremstillingsmuligheder og kundeservice i vigtige regioner.
Læs pressemeddelelsen om opkøbet i Sydafrika her.
Vestergaard Marine Service A/S køber sig ind i norske Giske Service AS
Vestergaard Marine Service A/S, som er en del af Vestergaard Group i Frederikshavn, har købt sig ind i norske Giske Service AS beliggende i Ålesund på den norske vestkyst.
Giske Service AS er specialiseret indenfor stål, aluminium og rustfrit, samt vedligeholdelse af dækudrustning og driftsudstyr. Vestergaard Marine Service A/S bidrager med kernekompetencer indenfor reparation af diselmotorer, gear og propeller. Tilsammen er det de to selskabers strategi at give kunderne en stærkere service med de bedst mulige kompetencer.
Læs hele nyheden på Kanal Frederikshavn

Gratis møder om Job og Krop i industrien
Få den nyeste viden, værktøjer, øvelser og gode eksempler på, hvordan man på industriarbejdspladser kan takle smerter i f.eks. ryg, skulder og nakke. Det sker på fem gratis regionale temamøder, som Industriens Branchearbejdsmiljøråd (I-BAR) afholder i samarbejde med ’Rejseholdet’ fra Videncenter for Arbejdsmiljø.
Læs mere

Workshop ‘Trivsel og produktivitet i teams’ 23. marts 2015
TekSam, der er et samarbejdsorgan for DI og CO-industri, afholder en workshop om ’Trivsel og produktivitet i teams’ for medarbejdere og ledere med op til fire repræsentanter fra hver virksomhed. Der er plads til 10 industrivirksomheder, deltagelse er gratis og tilmelding sker efter først til mølle-princippet.
Deltagerne får den nyeste viden fra forskningen omkring de processer, som skaber og bevarer stærke samarbejdsrelationer – også kaldet virksomhedens sociale kapital. På workshoppen står forskere og konsulenter til rådighed for jer. I bliver introduceret til konkrete metoder og får mulighed for at udveksle erfaringer med andre industriarbejdspladser.

Workshoppen finder sted fra kl. 09:00-12:45 i
Kursuscenter HUSET
Hindsgavl Allé 2,
5500 Middelfart

Invitation og program kan ses på TekSams hjemmeside for arrangementet.
Den officielle frist er egentlig overskredet, men der er stadig ledige pladser og derfor mulighed for tilmelding ved hurtig henvendelse til enten Jan Lorentzen, chefkonsulent DI på jlo@di.dk eller Peter Dragsbæk, samarbejdskonsulent på pd@co-industri.dk.

Kalendernyt

11. marts 2015: Workshop i Det Maritime Hus i Kerteminde om, hvordan det maritime erhverv kan øge rekrutteringen til uddannelserne og sikre øget arbejdskraft. Fortsat ledige pladser, så tilmeldingsfrist er udskudt. Se program og kontaktinformationer her

1. april 2015: Sidste frist for at tilmelde et arrangement til Danish Maritime Days i oktober, hvis arrangementet skal med i den internationale direkte markedsføringskampagne i maj. Læs mere her

20. maj 2015: Danske Maritimes årsmøde afholdes på Metalskolen Jørlunde Kursus & Konferencecenter ved Slangerup, forventeligt i tidsrummet kl.11:00-17:00. Blandt emnerne er konkurrenceevne, produktivitet, uddannelse og mangel på arbejdskraft. Deltagelse er gratis. Program kommer senere.

Ny medarbejder

Danske Maritime er glade for at kunne byde velkommen til vores nye projektleder Sabine Petersen.