Det Blå Danmark har, hvad der skal til og vi kan – Danske Maritime på Folkemødet 2015

Sammen med Danske Havne og Danmarks Rederiforening viste Danske Maritime Det Blå Danmarks flag i Allinge på Folkemødet 11.-14. juni 2015. Valget satte bestemt sit præg på Folkemødet 2015, men på trods af at en del politikere udeblev, blev det et energisk Folkemøde på Solskinsøen.

Torsdag og fredag stævnede Det Blå Danmark ud med Postbåden Peter til netværksture langs den bornholmske kyst blandt andet med deltagelse af den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford.

Christopher Arzrouni, debatredaktør på Børsen, stillede fredag skarpt på de tre direktører fra Danske Havne, Danmarks Rederiforening og Danske Maritime og udfordrede dem på den danske maritime branches fremtid. Både tidligere regering og opposition har udpeget det maritime Danmark som et vækstområde, men kan Det Blå Danmark overhovedet levere vækst? Til Danske Maritime lød et skarpt spørgsmål: ’Har den maritime industri ikke kun eksisteret af nød i de seneste årtier? Og er der overhovedet en fremtid for industrien?’

’Vi har kompetencerne, vi har maritim knowhow og skal derfor være på forkant. Vi skal skabe de rette rammebetingelser for den maritime industri’ tog Jenny N. Braat, adm. direktør i Danske Maritime, til genmæle. Arzrouni udfordrede netop på rammebetingelserne, for hvis de er bedre i Asien, hvorfor så ikke flytte erhvervet til Asien? ’Viden og knowhow kan ikke bare eksporteres. Eksempelvis på offshoreområdet har vi specialiseret viden i Danmark, men vi skal simpelthen sikre os, at denne viden forbliver i Danmark’, slog Jenny N. Braat fast.

At søfarten og den maritime industri skaber vækst, blev cementeret fra alle tre foreninger. Arzrouni vendte sine skyts mod grønne løsninger: ’ Er i ikke ret dårlige til at bruge CO2 besparende teknologier i maritime produkter? ’Jeg er ikke enig’, svarede Jenny N. Braat prompte igen. ’Vi har effektiviseret, vi lever op til internationale krav, branchen er meget åben, men det skal samtidig også være økonomisk, der skal være plads til, at virksomhederne kan udvikle, der skal være plads til ’first movers’ i systemet. Vi har, hvad det skal til og vi kan, men gode rammevilkår er essentielle’.

Adm. direktør for Danske Maritime Jenny N. Braat deltog derudover i MARCODs debat ‘ Cirkulær vækstøkonomi – Danmarks Fremtid’, hvor der blev sat fokus på miljørigtig ophugning af skibe og offshore installationer, som erhvervseventyr i Danmark. Weekenden over sejlede Det Blå Danmark, som et folkeligt indslag, atter ud med Postbåden Peter, hvor de ombordværende hørte indlæg fra DTU, Frømandskorpset, A2Sea og Rønnes havnedirektør.