Hjem > Nyheder > Fra idé til innovation til teknologi i den maritime industri
20. januar 2023

Fra idé til innovation til teknologi i den maritime industri

Et nyt år betyder også et nyt forløb af ’ Innovation in Engineering’ på DTU Skylab, hvor kandidatstuderende igennem tre uger dykker ned i opgaver leveret af erhvervslivet. Forløbet er obligatorisk og tager de studerende gennem innovationsprocessen, så de lærer virkelighedsnære og relevante innovationsteknikker, som de kan bruge i deres fremtidige studieprojekter – og i deres fremtidige karrierer.

For anden gang er Danske Maritime involveret med en maritim udfordring, som er blevet mødt af stor interesse fra de studerende, og som kulminerer i dag med pitch af konkrete løsningsforslag.  Det maritime forløb hedder ’The Climate Challenge in the Maritime Industry’, og i år har også ShippingLab været involveret i at gøre det maritime forløb spændende og relevant, når de unge skal finde løsninger og afprøve deres idéer i praksis.

Hos Danske Maritime håber vicedirektør Cecilie Lykkegaard, at det fælles fodslag for at give de unge en god indsigt i den maritime verdens udfordringer og store mulighed, vil få mange studerende til at vælge en blå karriere:

”Det gik virkelig godt sidste år, og vi glæder os over den store interesse også i år. Al erfaring viser jo, at når man først har prøvet noget af i praksis og stiftet nærmere bekendtskab med en branche som vores, så kan man pludselig se mulighederne. Derfor investerer vi med stor fornøjelse både tid og kræfter i disse tre vigtige uger, hvor de kandidatstuderende kan få afklaret, om de skal en maritim vej. Og det håber vi jo naturligvis, at de skal, for vi mangler endnu flere dygtige kollegaer, ikke mindst inden for ingeniørfagene,” siger Cecilie Lykkegaard.

De studerendes intensive arbejde med deres respektive projekter bliver i dag præsenteret og bedømt ved en pitchseance på DTU Skylab, som danner ramme. I sidste ende med mulighed for at nogle af idéerne kan føres ud i livet som rigtige start-ups.

For ShippingLabs projektdirektør Magnus Gary har ugerne med de studerende været en positiv mulighed for blandt andet at vise de studerende, hvordan fagligheder arbejder sammen på tværs – med samme grønne mål for øje:

”De studerende har været meget spørgelystne og fokuserede på at udvikle løsninger på de centrale problemstillinger. Her er skibsfart specielt, da kompleksiteten medfører, at det er nødvendigt at inddrage mange forskellige kompetencer og hensyn for at skabe den mest optimale løsning. Omvendt medfører skalaen i industrien, at selv løsningen af mindre problemstillinger kan have en stor klimamæssig og forretningsmæssig effekt, hvilket er noget, som de studerende tydeligt har forstået i deres løsningsoplæg,” siger Magnus Gary.

Også Danske Maritimes tekniske chef Valdemar Ehlers har stået til rådighed for de studerende under hele forløbet gennem konsultationer, møder og besvarelse af skriftlige henvendelser til de afsluttende præsentationer i dag:

”Jeg er meget imponeret over de unges spørgelyst, og de mange ting, de har haft fat i. Vi har fået spørgsmål om et hav af emner og fagdiscipliner over et meget bredt spektrum. For eksempel om skibsdesign, affaldshåndtering, hydrodynamik, luftsmøring, finansielle instrumenter, brændstoffers beskatning, beregning af tilbagebetalingstider, automation, kunstig intelligens og meget andet. Nu har vi set det hele omsat i rigtig gode løsningsforslag. Det lover godt for fremtidens ingeniører,” siger Valdemar Ehlers.

Læs mere om