Hjem > Nyheder > Mere havvind er også en god nyhed for den maritime industri
25. juni 2020

Mere havvind er også en god nyhed for den maritime industri

Offshore Wind Turbine in a Windfarm under construction off the England Coast

 

En ny rapport viser, at en vindmøllepark på størrelse med Thor i Nordsøen, som kan forsyne ca. 1 mio. husstande med strøm, skaber 14.600 årsværk i danske virksomheder i sin levetid. Undersøgelsen fra Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark har set nærmere på møllens samlede livscyklus – fra den bygges, til den kasseres – og de positive afledte effekter er åbenlyse. Ikke kun i forhold til grøn omstilling, men i høj grad også i forhold til vækst og beskæftigelse i hele landet.

Samtidig har denne uge budt på regeringens ny klimaaftale med en bred vifte af partier, hvor havvind også spiller en stor rolle. Thorsminde og Thyborøn er udpeget som potentielle servicehavne, og Rønne Havn som installationshavn for Kriegers Flak. Udsigten til to nye energiøer og hastig vækst i antallet af havvindmøller rundt om Danmark, er også en god nyhed for den maritime industri, siger Jenny Braat, adm. direktør hos Danske Maritime:

“Jeg synes, det er rigtig spændende at følge med i udviklingen på dette område, hvor den maritime teknologi og erfaring jo har haft stor betydning i udviklingen af de havvindmøller, som vi ser i dag. Danmark går nu forrest i den grønne omstilling ved hjælp af havvind, og det vil få stor betydning for mange danske virksomheder. I dag er omkring 200 skibe involveret i arbejdet med og omkring havvindmølleparkerne, og det tal, kan man forvente, vil stige. Så for den maritime industri vil der komme flere opgaver – både indenfor skibsbygning, service og vedligeholdelse – og det glæder mig naturligvis, ikke mindst i disse coronatider”, siger Jenny Braat.

Der bruges næsten 20 forskellige typer af skibe til havvindmølleparker, danske offshore-rederier er i dag verdensledende inden for bl.a. installation, og flere havne kan se frem til øget aktivitet. Så for Det Blå Danmark som helhed er flere og større havvindmølleparker et plus.

“Jo mere vækst vi kan skabe i hele Danmark, jo bedre. Brugen af havvind er blevet en dansk styrkeposition, hvor vi som branche kan bidrage til den grønne omstilling og samtidig bruge vores know how til eksport. Omsætningen indenfor dette område er fordoblet på ti år, og på tværs af den maritime branche kan samspillet med de øvrige aktører indenfor havvindsektoren skabe spændende forretningsmuligheder – udover et forbedret klimaaftryk til glæde for os alle”, siger Jenny Braat.

Rapporten fra Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark er støttet af den Danske Maritime Fond.

Hermed rapporten og præsentation af hovedkonklusioner.

Læs mere om