Hjem > Nyheder > Nu kommer der skub i den grønne omstilling af indenrigsfærgerne – mange har søgt
19. november 2021

Nu kommer der skub i den grønne omstilling af indenrigsfærgerne – mange har søgt

Tidligere på året afsatte Folketinget 285 mio. kr. til grøn omstilling af indenrigsfærger. Nu er ansøgningsfristen overstået, og hele 32 færger bragt i spil – fordelt på hele landet.

Puljen kan bruges til både retrofit og nyanskaffelser, og ansøgningerne fordeler sig på 24 kommunalt drevne indenrigsfærger og 8 kommercielt drevne.

Det er nu op til Trafikstyrelsen at vurdere ansøgningerne, så man før nytår kan melde ud, hvem der opnår støtte. Det statslige tilskud udgør 25 pct., så samlet betragtet lægges der op til grøn omstilling af indenrigsfærger for omkring 1 mia. kroner.

Interessen er dog langt større end det. Alt i alt er der søgt om 853,2 mio. støttekroner, og det gør give positivt stof til eftertanke på Slotsholmen, siger Jenny Braat, adm. direktør for Danske Maritime:

”Det viser jo tydeligt, at der er meget stor interesse for at sikre en mere klima- og miljøvenlig færgebetjening i Danmark. Nu bliver det spændende at se, hvilke af projekterne der så får støtte, men hvis man er nødt til at sige nej til ellers gode projekter, håber jeg, at man politisk vil overveje endnu en pulje. Mange færger er af ældre dato, og vi har brug for en gennemgribende grøn omstilling, som Folketinget kan hjælpe med at få op i gear.

Så nu får vi sat skub i første runde, men der er masser af forbedringspotentialer, som vi forhåbentlig får indfriet over tid, og som både giver et plus på den grønne bundlinje og på den økonomiske, fordi grøn omstilling samtidig skaber vækst og beskæftigelse rundt i landet,” siger Jenny Braat.

De første 235 mio. kr. bliver udmøntet i år (kommunalt og kommercielt drevne) og de resterende 50 mio. kr. i 2022 (kommunalt drevne).

Her kan du læse nyheden fra Transportministeriet og se oversigten over, hvem der har søgt: Stor interesse for grønne færger (trm.dk)

 

Læs mere om