Del:

Regeringens ønske om mere miljøvenlig skibsfart er godt nyt for dansk økonomi – men kun et lille skridt i den rigtige retning for folkesundheden

krydstogtskib

Den danske maritime industri er blandt verdens førende inden for de miljøteknologier, der skal til for at vi kan gøre skibsfarten mere miljøvenlig. Derfor er regeringens seneste klima- og luftudspil positiv læsning for den maritime industris eksportmuligheder, konkluderer adm. dir. i Danske Maritime Jenny N. Braat. Hun påpeger dog også, at vi skal tænke større for de fremtidige generationers skyld

Bedre udnyttelse af eksisterende miljøteknologier
Regeringens interesse for skibsfartens miljøpåvirkning er en vigtig katalysator for, at allerede eksisterende miljøteknologier bliver bragt i anvendelse på skibene i vores nærområder. Krydstogtskibe er en del af miljøproblematikken, men de er bestemt ikke hele problemet, lyder det fra Jenny N. Braat, der er administrerende direktør i Danske Maritime, brancheorganisation for den danske maritime industri, som er verdens syvende største maritime industri målt på eksport.

”Vi skal være langt bedre til at udnytte de klima- og miljøteknologier, der allerede i dag er tilgængelige. De lavt hængende frugter er landstrømsanlæg og scrubbere, der kan få en øjeblikkelig målbar effekt. Derfor er det positivt, at regeringen vælger at sætte streg under ønsket om mere miljørigtig skibsfart til havs og i havn,” forklarer Jenny N. Braat og fortsætter:
”Vi bør dog ikke begrænse kontrollen til udledningen af svovl, men i stedet al emission fra skibe. Der findes allerede i dag avancerede sensorteknologier, der gør det muligt. Vi skal blot have dem ud på skibene.”

Vigtigt globalt perspektiv i udspillet
Men miljøproblemerne lader sig ikke afgrænse af nationale grænser. De er globale. Derfor er det vigtigste at hæfte sig ved i udspillet, at man fortsat vil arbejde politisk for at påvirke globalt gennem den internationale maritime organisation IMO, forklarer Jenny N. Braat:
”Vi skal turde tænke større og tænke ud over egne kyster. Når vi nu ser, at den politiske interesse udmønter sig i konkret lovgivning, så er det globale perspektiv utroligt vigtigt at have sig for øje. Lovgivningen skal være global, hvis det for alvor skal gøre noget for vores folkesundhed. At vi gør Østersøen mere grøn, ændrer desværre ikke det store for de fremtidige generationer. Der skal vi, som det er sket med 2020-reglerne for fælles globale grænser for NOx-udledning, hele vejen til IMO. Vi skal sikre os, at vi alle spiller på samme bane og efter de samme regler,” understreger Jenny N. Braat oven på regeringens udspil.

Læs regeringens klima- og luftudspil her.