Hjem > Nyheder > Danske Maritime byder ny eksportpakke velkommen
2. december 2020

Danske Maritime byder ny eksportpakke velkommen

Et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en såkaldt stimulipakke, som skal understøtte privatforbruget, styrke dansk eksport, sikre danske arbejdspladser og give grønne løsninger gennemslagskraft på det globale marked.

For den maritime industri er særligt den nye eksportpakke interessant. Denne fordeler 1,7 mia. kr. over de næste tre år, og har til formål at sikre gode rammer for eksportvirksomheder samt styrke eksportmulighederne i lyset af COVID-19, som i høj grad præger verdensmarkedet.

Blandt indsatserne i eksportpakken er:

  • Eksportfremme- og rådgivning samt styrket myndighedssamarbejde. Arbejdet skal bl.a. understøtte grønne eksportinitiativer.
  • Styrket finansiering og flere grønne projekter til danske eksportører. Blandt andet finansieringsinitiativer og øget risikovillighed i EKF.
  • Reserve til håndtering af evt. yderligere ønsker fra genstartteams. Der afsættes 80 mio. kr. i 2021 til opfølgning på eventuelle aktuelle eksportbehov og/eller yderligere ønsker fra genstartteamene, der i marts 2021 skal gøres status på eksporterhvervenes situation.
  • Der afsættes en ramme på 75 mio. kr. årligt i 2021-2023 til yderligere initiativer, der styrker dansk eksport, herunder grønne eksportindsatser. Den konkrete udmøntning af rammen skal nu drøftes.

Danske Maritimes administrerende direktør Jenny Braat hilser eksportpakken velkommen, men peger samtidig på, at den langtfra løser alle aktuelle problemer.

“Vi er glade for, at man fra politisk side gerne vil booste dansk eksport, og flere midler til grøn forskning og innovation samt bedre lånemuligheder gør helt sikkert en positiv forskel. Da EUDP åbnede for ansøgninger til den sidste pulje, kom der langt flere ansøgninger, end der var midler til, så interessen og idéerne er der, og det er bare med at få gang i så mange spændende projekter som muligt, så vi kan bibeholde vores position på verdensmarkedet indenfor grøn omstilling af skibsfarten”.

“Men når det så er sagt, er det stadig den manglende bevægelsesfrihed, der aktuelt udgør den helt store udfordring. Så dagens aftale er god på den lidt længere bane, men på den korte bane er der brug for at sikre vacciner til erhvervsrejsende og/eller coronapas samt dækning af karantæneomkostninger, så vores medlemsvirksomheder ikke mister deres kunder på grund af rejserestriktioner. Det haster, og det bør nogle af pengene også bruges på”, siger Jenny Braat.

Du kan læse den samlede aftale her: Regeringen og bredt flertal indgår stimuliaftale på mere end 25 mia. kroner (fm.dk)

Læs mere om