Hjem > Nyheder > En længe ventet forsvarsindustriel strategi
7. august 2021

En længe ventet forsvarsindustriel strategi

Danske Maritime har i over ti år arbejdet vedholdende for at give det maritime et langt større fokus i skiftende regeringers forsvarsindustrielle strategier. Nu ser det endelig ud til at være lykkedes! Om kort tid vil regeringen præsentere afløseren for den – efter vores mening – ikke særligt progressive strategi fra 2014, og om alt går vel, betyder det, at der vil komme flere opgaver til den danske maritime industri.

Danske Maritime har de senere par år haft en god og tæt dialog med den nuværende regering samt ministeriet og leveret input til, hvilke elementer der på det maritime område er centrale. Mange og lange gode samtaler om de stærke kompetencer, vi besidder i Danmark, og de muligheder vi ser for at byde ind på Forsvarets område.

Før sommerferien igangsatte regeringen og forligskredsen så et udviklingsprojekt, som skal resultere i en helt ny og langt mere fleksibel type patruljeskibe – udviklet i den danske maritime industri. Nu følger resten af porteføljen, og vi har et begrundet håb om, at den nye strategi vil afspejle de vigtige emner og muligheder, vi har drøftet.

Eget forsvar på egne hænder

På forsvarsområdet både kan og skal Danmark være med i front – også når vi taler forsvar til søs. Mange af skibene er nu af ældre dato, så flåden trænger til at blive opgraderet, og dette arbejde bør naturligvis i videst muligt foregå i Danmark. Både for at skabe vækst, men i høj grad også af sikkerhedspolitiske årsager i en tid, hvor bl.a. cyberkriminalitet vokser dag for dag.

Derfor skal vi tilbage til at bygge egne skibe til Forsvaret. EU-traktatens artikel 346 undtager visse offentlige kontrakter fra de EU-retslige udbudsregler og giver mulighed for at bevare centrale forsvarsindustrielle kompetencer nationalt med henvisning til væsentlige sikkerhedsinteresser for den pågældende medlemsstat. Den mulighed benytter andre EU-lande sig i vidt omfang af til at bygge egne forsvarsskibe, hvilket vi også bør gøre i Danmark.

Investeringer med omtanke

En stærk maritim industri er en åbenlys gevinst for samfundsøkonomien, og der er brug for et strategisk politisk valg på denne agenda, som går på to ben. Sikkerhedsmæssigt er det absolut bedst ikke at være afhængige af udenlandske leverandører – både ved nybyg og når vi opgraderer og servicerer den eksisterende flåde. Og bygger vi egne forsvarsskibe, bidrager det samtidig til et meget højt kompetenceniveau i den maritime industri, som skaber omsætning i mange led. Samtidig vil vi kunne løse tilsvarende opgaver i udlandet og bruge nogle af løsningerne til andre skibstyper, så der er meget at vinde med specialiseret viden på dette område.

Også på forsvarsområdet gælder det, at offentlige investeringer bør være til gavn for Danmark i bred forstand. De bør bidrage til øget grøn vækst, innovation og omsætning, styrke danske kompetencer og øge eksportindtægterne. Derfor håber vi, at den maritime del er en tydelig og prioriteret del af den kommende forsvarsindustrielle strategi. Vi er som branche klar til at løfte opgaven og bidrage til et dansk forsvar i verdensklasse.

Jenny Braat, adm. direktør, Danske Maritime