Hjem > Nyheder > Fornyet vækst og stort opkøb har præget VIKINGs 2018
14. marts 2019

Fornyet vækst og stort opkøb har præget VIKINGs 2018

VIKING årsregnskab 2019

Efter to år med let vigende omsætning er VIKING Life-Saving Equipment A/S tilbage på vækstsporet. I 2018 blev den norske producent af redningsbåde, Norsafe AS, opkøbt, og fraregnet omkostninger til at integrere virksomheden og påvirkningen af omsætningen i årets sidste kvartal er der fremgang i både omsætning og indtjening.

– Vi har været i stand til at levere vækst i både aktivitetsniveau og indtjening i den oprindelige VIKING-forretning, og vi forventer at billedet vil være det samme for begge forretningsområder i 2019, siger administrerende direktør Henrik Uhd Christensen.

Norsafes salg af redningsbåde indgår i årets sidste tre måneder og har bidraget til, at VIKING for første gang passerede to milliarder kroner i omsætning. Resultatet før skat androg 155,4 mio. kr. ud af en omsætning på 2.015,6 mio. kr., og det anses på baggrund af engangsomkostninger til opkøb og integration af Norsafe som tilfredsstillende.

Norsafe passer perfekt ind
VIKING har i de senere år foretaget flere mindre opkøb for at kunne tilbyde en mere komplet pakke af sikkerhedsydelser. Med Norsafe, der udvikler og producerer redningsbåde og kraner af høj kvalitet til verdensmarkedet, tager virksomheden et endnu større skridt i den retning.

– Vi har længe været i markedet for at finde et opkøbsemne, der komplementerer vores forretningsmodel og møder kundernes behov, både i henseende til at dække bredt og kvalitet. Jeg er ikke i tvivl om, at det har vi fundet i Norsafe. Produktet passer ind, og vores syn på kvalitet, design, basal funktion og global tilstedeværelse er meget ens. Det går rigtig godt med at integrere de to virksomheder, og den logik, vi selv har set i konstellationen, synes at blive bekræftet af vores omgivelser, siger Henrik Uhd Christensen.

Stærke produkter og services
Markedet for maritimt sikkerhedsudstyr er fortsat præget af konkurrence. VIKING har i en årrække med succes været i stand til at imødegå konkurrencepresset ved at koble salg af nye produkter med flerårige servicekoncepter som VIKING Shipowner Agreement (SOA), der fortsat udviser tocifrede vækstrater og har meget høj kundetilfredshed og gentegningsandel.

– Det maritime marked vil også i fremtiden være omkostningsfokuseret. Vi er i den gunstige position, at vi har gode løsninger til både at redde menneskeliv og sikre effektiv drift. Vores serviceforretning har også i 2018 været i stand til at vinde markedsandele på kernemarkeder, siger Henrik Uhd Christensen.

Personlige værnemidler viser vækst og potentiale
VIKINGs største segmenter er fragtskibsmarkedet (cargo), passagerskibe og offshore, og de har i de senere år været kendetegnet af forskellig markedsudvikling. Alene inden for cargo bevæger udviklingen sig i flere retninger med usikkerhed påvirket af uroen om globale handelsaftaler. Også nybygningsmarkedet er fortsat under pres.

Offshore er i bedring efter det bratte fald i olieprisen i 2014. Der er fremgang i dele af industrien, og vi ser tegn på, at efterspørgslen øges. Krydstogtmarkedet er fortsat i bedst gænge og har været det ubrudt i en lang årrække, siger Henrik Uhd Christensen.

PPE-området, der omfatter personlige værnemidler som rednings- og arbejdsdragter, har vist ekstraordinær god vækst. Militære markeder, brandvæsener og andre professionelle brugere i en række lande aftager skræddersyede løsninger, og ligeledes markedet for udlejning af dragter til offshoreflyvning har momentum.

LifeCraft™ bestod afgørende test
Til krydstogtmarkedet nærmer lanceringen af den banebrydende evakueringsløsning, LifeCraft™, sig efter mange års udviklingsarbejde og en kompleks godkendelsesproces. Den afgørende
søprøve blev succesfuldt gennemført i november 2018, og nu udestår de sidste myndighedsgodkendelser, før hybriden mellem en redningsflåde og en redningsbåd er klar til markedet.

– LifeCraft™ er et kæmpeprojekt, og vi har hele tiden vidst, at søprøven var den store eksamen. Desto mere glædeligt er det, at den nu er passeret, og at vi kan se frem til at få en helt ny platform, der vil få stor effekt på vores salg og på lidt længere sigt også service til krydstogtskibe. VIKING har altid bestræbt sig på at drive innovation for at forbedre den basale funktion af udstyr, der redder menneskeliv, siger Henrik Uhd Christensen.

VIKING rundede i 2018 yderligere en milepæl, idet egenkapitalen for første gang passerede en milliard kroner i den familieejede virksomhed.

NØGLETAL
VIKING Life-Saving Equipment A/S

MIO. DKK 2018 2017 2016 2015 2014
Nettoomsætning 2016 1834 1858 1891 1728
Resultat af primær drift 155 183 185 201 191
Resultat før skat 155 174 183 201 184
Resultat efter skat 111 130 139 149 137
Aktiver 2311 1555 1660 1630 1498
Egenkapital 1013 971 923 805 714
Gennemsnitligt antal ansatte 2212 1874 2013 1914 1860

For yderligere informationer
Administrerende direktør, Henrik Uhd Christensen, t: 7611 8100, e: huc@VIKING-life.com
Corporate Communications Manager, Lone Aaboe, t: 7611 8217, e: laj@VIKING-life.com

Fakta om VIKING
VIKING er globalt markedsledende inden for maritim og offshore sikkerhed. Vi leverer og servicerer sikkerheds- og brandbekæmpelsesudstyr til passager- og fragtskibe, offshore-installationer, fiskefartøjer, forsvaret, brandvæsenet og fritidssejlere.

VIKING er en privatejet dansk koncern med hovedkontor i Esbjerg, som har fremstillet sikkerhedsudstyr siden 1960. Produkterne fremstilles i Danmark, Norge, Bulgarien, Grækenland, Kina og Thailand.

VIKING tilbyder et stort program af sikkerhedsløsninger og systemer, der leveres skræddersyet eller som standardprodukter og er certificeret efter de seneste krav fra IMO, SOLAS, EU og USCG.

Produktprogrammet omfatter chute- og sliskebaserede evakueringssystemer til marine- og offshoreindustrien, redningsflåder, redningsveste, beskyttelsesdragter, branddragter, arbejdsdragter, pilotdragter, transportdragter, MOB-både, kraner, skilte og andet sikkerhedsudstyr.

VIKINGs Owner Agreements tilbyder unikt tilpassede løsninger, der inkluderer sikkerhedsprodukter, global service, enkel administration og finansiering i en række faste prisstrukturer.

I 2018 opkøbte VIKING den norske producent Norsafe, hvis redningsbåde og kraner anvendes over hele verden. Opkøbet bidrager yderligere til at styrke det uovertrufne produkt- og serviceprogram inden for den globale maritime sikkerhedsindustri.

VIKING dækker det globale marked gennem udenlandske datterselskaber fordelt på 82 lokationer. Det tætte VIKING-netværk med kontorer, agenter, 288 certificerede servicestationer og lagerpunkter verden over gør os til en global udbyder med tilstedeværelse på alle betydende markeder.

www.VIKING-life.com