Hjem > Nyheder > Ny eksportpakke tilfører 500 mio. kroner mere til eksportbrancherne
9. november 2020

Ny eksportpakke tilfører 500 mio. kroner mere til eksportbrancherne

Regeringen har i dag præsenteret flere nye initiativer, der på den korte bane og hurtigst muligt skal hjælpe de danskere, der lige nu er ramt på deres levebrød og livsgrundlag, igennem krisen.

Et af initiativerne er en eksportpakke på yderligere 500 mio. kroner årligt fra 2021-2023. Med pakken ønsker regeringen at udvide adgangen til finansiering for trængte virksomheder og styrke Udenrigsministeriets muligheder for at hjælpe danske virksomheder med at sparke døre ind på nye markeder.

Dette skal bl.a. udmøntes med følgende tiltag:

  • Øget eksportfremme- og rådgivning samt styrket myndighedssamarbejde. Regeringen foreslår, at der afsættes 75 mio. kr. i 2021 og 105 mio. kr. årligt i 2022- 23 til eksportfremme- og rådgivning samt styrket myndighedssamarbejde.
  • Styrket finansiering og flere grønne projekter til danske eksportører.

Regeringen foreslår, at der afsættes 275 mio. kr. årligt i 2021-23 til styrket finansiering af danske eksportører. Indsatsen indebærer bl.a. finansieringsinitiativer i EKF, herunder at øge risikovilligheden i EKF. Finansieringsinitiativerne skønnes at skabe basis for ny finansiering på samlet set op til 2¼ – 2¾ mia. kr.

Herudover foreslår regeringen at afsætte 50 mio. kr. årligt i 2022-23 til fastholdelse af eksisterende eksportfremme og myndighedssamarbejde og 80 mio. kr. i 2021 til at imødekomme evt. yderligere akutte ønsker fra genstartteamene, når de i marts 2021 skal gøres status på eksporterhvervenes situation

Jenny Braat, adm. direktør hos Danske Maritime, ser positivt på det nye udspil, men der er fortsat udfordringer i den maritime industri, som ikke løses med de nuværende initiativer:

“Det er en god hjælp for virksomhederne, at der generelt tilføres flere midler til at få eksportbrancherne bedst muligt gennem coronakrisen, og det er rigtig vigtigt og positivt, at risikovilligheden i EKF øges, så der skabes bedre finansieringsmuligheder. Men vi har samtidig peget på det meget store behov for at få karantæneomkostninger dækket, for det koster så store summer at have medarbejdere siddende på hoteller rundt i verden, at det ofte er for dyrt at sende en folk afsted. Det er utrolig problematisk, fordi man dermed risikerer at miste sine kunder lidt efter lidt. Så vi vil fortsat arbejde for at få disse omkostninger dækket samt naturligvis også, at det skal gøres langt mere smidigt at komme rundt i verden i erhvervssammenhæng med et gensidigt anerkendt coronapas”, siger Jenny Braat.

Regeringens samlede udspil kan læses her.

Fakta om eksportdelen kan læses her.

Læs mere om