Hjem > Eksportkontrol

Eksportkontrol

Efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 har der i både EU og Danmark været et konstant stigende fokus på eksport og eksportkontrol, samtidig med at antallet af sanktioner øges. Det medfører blandt andet en øget forpligtelse for europæiske virksomheder til at sikre sig godkendelse, hvis man eksporterer varer, der kan være omfattet af reglerne om eksportkontrol. Udover det generelt er en god idé i de situationer at have en klausul om forbud mod videresalg e.lig. i sine kontrakter, så er virksomhederne også forpligtet til at kontrollere end-user/kontrahent.

Dual-use produkter
EU har vedtaget den såkaldte ”dual-use” forordning: Kommissionens delegerede forordning (EU) 2023/2616 af 15. september 2023 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 for så vidt angår listen over produkter med dobbelt anvendelse, hvor det for Danske Maritimes medlemmer relevante starter med kapitel 7 – Styring af fly og skibe, samt det efterfølgende kapitel 8 – skibsteknologi. Heraf kan I læse jer frem til, hvilke produkter og tjenester hvortil der under alle omstændigheder skal søges om tilladelse til eksport. Listerne opdateres årligt og forventes næste gang at opdateres september 2024.

Hvis man er i tvivl om der skal tilladelse til, så har Erhvervsstyrelsen (ERST) lavet et road-map, som kan hjælpe virksomheder med at vurdere det:

Catch-all
Catch-all er et tiltag, som skal sikre eksportkontrol af dual-use produkter/teknologier, der ikke står på kontrollisten. Intentionen er, at det skal fungere som et sikkerhedsnet under kontrollisten, med det formål at forhindre, at ikke-listede produkter med dobbelt anvendelse misbruges i forbindelse med masseødelæggelsesvåben eller militær anvendelse i et land, der er underlagt våbenembargo

Catch-all bestemmelserne gælder kun produkter/teknologier med dobbelt anvendelse – få lavet teknisk vurdering, hvis I er i tvivl. Der vil i visse tilfælde være krav om tilladelse til eksport.

Krav om tilladelse til eksport kræves fx, hvis virksomheden af ERST er gjort bekendt med, at:

  • produkterne helt eller delvist er eller kan være bestemt til anvendelse i forbindelse med masseødelæggelsesvåben, eller
  • produkterne helt eller delvist er eller kan være bestemt til militær anvendelse i et land omfattet af våbenembargo.

Virksomheden skal af egen drift kontakte ERST, hvis man er bekendt med en af de to nævnte situationer.

Catch-all er en gratis hjælpeforanstaltning på virk.dk, hvor eksportører hurtigt kan finde ud af, hvorvidt ERST har kritiske oplysninger på kunden. Kommer ERST frem til, at der ikke er kritiske oplysninger, er der ikke krav om tilladelse til catch-all eksporten. Kommer ERST frem til, at der er kritiske oplysninger, så er der krav om tilladelse til catch-all eksporten. Eksportøren skal dog være opmærksom på, at afhængig af, hvilke oplysninger, der fremkommer, så kan det stadig være muligt at indhente tilladelse til eksport.

Tjek kunde
Som sælger skal I altid være opmærksom på, hvem jeres kunde er. Hvis I på nogen måde er i tvivl, vil I altid kunne få Erhvervsstyrelsen til at gennemføre et gratis tjek – se nærmere hér. Ved at følge links nedenfor (under Indefrysning), kan I også selv se nærmere på jeres kunder.

I forhold til sanktioner er flere lande sanktionsbelagt – man kan se et kort hér, hvoraf også fremgår – og fast opdateres, hvilke geografiske og interesseområder, der er sanktioneret. Når man ”trykker på” et land, kommer en lille fakta-boks frem, hvor man nede i højre hjørne kan trykke på info, og så får man i detaljer at vide, hvilke sanktioner der er gældende for det enkelte land.

Omdirigering
Erhvervsstyrelsen oplyser, at udfordringerne med særligt at sælge produkter til Mellemøsten, som efterfølgende bliver solgt videre til Rusland er stigende. De har lavet en meget udførlig introduktion til det på deres hjemmeside, som du kan se nærmere om hér. Her kan man bl.a. finde lister over produkter, som man skal være særligt opmærksomme på.

Der er to vigtige forhold, som I skal være opmærksomme på:

  1. I skal dokumentere, hvad I har gjort for at undersøge, hvem der egentlig ejer kunden, som I samarbejder med, og
  2. At indsætte forbehold for potentielt videresalg i jeres kontrakter.

Indefrysning
Indefrysning er blevet en udfordring i forbindelse med salg til særligt Mellemøsten, og derfor har Erhvervsstyrelsen samlet informationer herom også. Det mest interessante og brugbare er umiddelbart den direkte adgang til EU’s liste over personer, grupper og enheder, der er omfattet af finansielle restriktioner, hvor virksomheder kan gå direkte ind i et system og søge på den potentielle kunde forud for kontraktens underskrivelse, så man slipper for sådanne udfordringer. Listen er tilgængelig via dette link: https://data.europa.eu/data/datasets/consolidated-list-of-persons-groups-and-entities-subject-to-eu-financial-sanctions?locale=en

Derudover har Erhvervsstyrelsen både en vejledning og adgang til FN’s indefrysningsliste på deres hjemmeside: https://eksportkontrol.erhvervsstyrelsen.dk/sanktioner