Hjem > Nyheder > Den danske maritime industri buldrer derudad, og der bliver brug for endnu flere talenter
24. september 2024

Den danske maritime industri buldrer derudad, og der bliver brug for endnu flere talenter

Hvis man elsker teknologi og samtidig har en forkærlighed for klassisk godt håndværk, så er den maritime industri den helt rigtige hylde. For bag portene hos virksomhederne rundt på havnene og rundt i landet er der fuld gang i udviklingen, og det går stærkt – rigtig stærkt – i disse år. Grøn omstilling af alle skibe i verden og den kommende fornyelse danske færger og af Søværnets flåde giver langsigtede perspektiver, som forventes at fordoble omsætningen i den maritime industri.

Det betyder, at vi skal bruge mange dygtige folk på alle uddannelsesniveauer. Vi bevæger os i en stadigt mere højteknologisk retning, hvor fx robotteknologi for alvor har gjort sit indtog, og hvor graden af digitalisering dag for dag er med til at rykke skibsfarten i en bæredygtig retning med lavere brændstofforbrug og nye fremdrivningsformer.  Mange maritime virksomheder drømmer stort, for danske produkter og services er i høj kurs på verdensmarkedet.

Mange muligheder kræver mange dygtige folk

Men de store ambitioner kræver masser af kvalificeret arbejdskraft. Når vi taler med vores medlemmer, der tæller skibsværfter, skibsdesignere, udstyrsproducenter og serviceleverandører, lyder det enstemmigt, at behovet for arbejdskraft vokser støt, ikke mindst for de meget specialiserede folk. Allerede nu er det en udfordring, og derfor er der brug for flere gode tiltag.

Sidste år gav vi en landsdækkende praktikpladsgaranti til eleverne på den maritime ingeniøruddannelse på MARTEC, det maritime og polytekniske uddannelsescenter i Frederikshavn, som i år også har indgået et samarbejde med DTU om en ny skibsingeniøruddannelse, der skal gøre det endnu mere attraktivt for unge at gå den vej. Gode skridt på vejen mod flere nye talenter.

Men der skal mere til, for vi kommer desværre til at miste en masse god erfaring, når en væsentlig del af vores dygtige arbejdsstyrke går på pension i den kommende årrække. Derfor skal sikres, at uddannelserne matcher industriens behov, som vi løbende analyserer. Senest i en undersøgelse foretaget af Epinion, som vi har omsat til en række anbefalinger. Blandt andet ønsker vi:

  • At der nedsættes et nationalt kompetenceråd, der skal sikre, at uddannelserne matcher den reelle efterspørgsel.
  • At samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder styrkes.
  • At der arbejdes for mere diversitet på de tekniske fag.
  • At der ydes en særlig indsats for de unge, som ikke er under uddannelse eller i job.

For som industri kan vi gøre mange ting selv for at kaste lys over de mange spændende karrieremuligheder, men der er samtidig brug for mere politisk opmærksomhed på, at vi er en industri og branche i vækst. Verdenshandlen vokser, Søværnet skal styrkes, og vores stærke maritime kompetencer rummer store muligheder for et nyt eksporteventyr for Danmark, hvis vi spiller endnu stærkere sammen.

Artiklen er bragt i magasinet Ports of Denmark.

Læs mere om